Ɔkyerɛwee: Ɔbenfo. Samah Jabr na ɔkyerɛwee
Wɔ basabasayɛ a ɛkɔ so wɔ Gaza so no mu no, adwene mu adeyɛ foforo bi da adi, a mmofra mpempem pii a wɔde wɔn mmofraberem kame wɔn na wɔfaa mpanyimfo dwumadi ahorow bere a wɔahwere wɔn agyanom ne wɔn ɛnanom akyi no gyina hɔ ma. Ntuo a ɛkɔ so wɔ Gaza so no ama mmofra mpempem pii a wɔahwere wɔn awofo biako anaa wɔn baanu nyinaa, ne mmofra bɛyɛ ɔpepem biako atu afi wɔn afie mu, na ɛhyɛ wɔn ma wogyae agodie ne adesua na ɛhyɛ wɔn ma wɔde wɔn ho hyɛ asɛyɛde ahorow a ɛboro wɔn mfe so mu. Wɔ tebea a emu yɛ den yi mu no, mmofra yi dan “adidifo nketewa” de bɔ mmɔden denneennen sɛ wɔbɛhyɛ baabi a ɛda mpan a mpanyimfo nni hɔ no ma. Nanso adwene mu adesoa kɛse a saa dwumadi ahorow yi soa no betumi agyaw akuru a emu dɔ wɔ wɔn akra mu a ɛtrɛw kɔ wɔn asetra nyinaa mu.
Mfonini ahorow a efi nokwasɛm a ɛyɛ yaw a ɛwɔ Gaza no mu
Wɔ Gaza mmɔnten so no, da biara da awerɛhosɛm yi mu nneɛma da adi pefee. Yehu abofra bi a onnii mfe du sɛ ɔreyɛ adwuma de esiam nkotoku a emu duru yɛ kilogram 25 akɔ ne mmati nketewa so, sɛnea ɛbɛyɛ a obenya nnwetɛbona kakraa bi de atua ne nuanom aduan wɔ n’agya awudi ne ne maame a wahwere no akyi. Yehu foforo, abofra a wadi mfe dumien, sɛ ɔsoa ne nuabarima akokoaa no wɔ n’akyi bere nyinaa na ɔhwɛ ne nufusu ne ne hwɛ so wɔ ne maame awudisɛm akyi Yehu abeawa bi a wadi mfe du nso sɛ ɔnam akyirikyiri kɔ fa nsu galɔn a emu yɛ duru ba, na ɔfoforo nso soa ne nuabea a ontumi nnantew na ne mfe abɛn no wɔ ne mmati so hwehwɛ baabi a ahobammɔ wɔ. Abofra foforo kyekye ne maame kunafo, awerɛhow ne wapira a ontumi nsan nkɔ ne nkyɛn no werɛ, de kyekye ne werɛ na ɔma ne ho tɔ no. Saa nhwɛso ahorow yi nyɛ nsɛm a atew ne ho; Mmom no, wɔyɛ da biara da mfonini ahorow a ɛda nokwasɛm a ɛyɛ awerɛhow a mmofra ɔpehaha pii a wɔwɔ Gaza, a wɔde wɔn mmofraberem ne wɔn awofo a wɔde wɔn ho to wɔn awofo so fi awosu mu wɔ mmusuakuw asetɔre mu duru ase, a amma abusua bi anhaw wɔn na wɔanhwere hwee no huu amane adi .
Adwene mu nsusuwii ahorow a ɛfa mmofra a wɔde wɔn awofo dwumadi ahorow ho abotare ho
Dwumadi ahorow a wɔde hyɛ mmofra so wɔ ɔko mu no de adwene mu nsunsuanso a ɛyɛ den ba a ɛyɛ den sɛ wobesiesie. Nhyɛso a mmofra yi hyia no yɛ adwene mu adwennwen a emu yɛ den na ɛkɔ so a ɛboro abofra no honam ne adwene mu tumi a ɔde bɛsakra no so. Saa adwennwen yi ka amemene no nkɔso a ɛfata ne nkate mu nkitahodi a ɛfata. Mmofra a wɔte saa nhyɛso yi ase no hwere tumi a wɔde de wɔn adwene si biribi so na wosua ade, na wɔda su a ɛne sɛ wɔbɛtwe wɔn ho afi afoforo ho adi, na ɛno sɛe wɔn adwene ne wɔn adwene mu nkɔso.
Ɛwom sɛ mmofra asɛyɛde ahorow bi a ɛfata wɔn mfe ne wɔn ahoɔden a wɔde ma no betumi ama wɔn ho mu ahotoso atu mpɔn na aboa ma wɔanya nkɔso de, nanso mmofra a wɔyɛ dwumadi ahorow a ɛboro wɔn mfe so no mma wonnya hokwan kyekye wɔn adwene ne asetra mu nipasu yiye. Sɛ́ anka wɔbɛhwehwɛ wɔn ho mu denam nhomasua ne agodie so no, wohu sɛ wɔakɔda asɛyɛde ahorow a ɛtra ase a ɛmfata wɔn tumi mu. Akyiri yi ɛyɛ den ma mmofra yi sɛ wɔbɛkyerɛkyerɛ wɔn ho mu wɔ dwuma a ɔko no de ahyɛ wɔn so sɛ ɔhwɛfo ne ɔhwɛfo no ho.
Adwene mu ade foforo a ɛwɔ amanehunu yi mu ne nkate ne afobu nkate a enni sabea a wosiw ano, bere a wɔhyɛ mmofra ma wosiw wɔn nkate ano sɛnea ɛbɛyɛ a wɔrenkyerɛ mmerɛwyɛ wɔ wɔn nuanom anim, na ɛma asɛyɛde ho adwene a wɔwɔ no yɛ kɛse na ɛde adwene mu adesoa a emu yɛ duru to wɔn so no . Mmofra yi te afobu nka bere biara a wontumi nni wɔn abusua ahiade ho dwuma, na saa nkate yi betumi ama wɔanya dadwen ne adwenemhaw daakye.
Mmofra nso de nea wonim no sɛ “amanehunu a wɔma ɛyɛ nea ɛfata,” baabi a basabasayɛ ne amanehunu bɛyɛ wɔn da biara da asetra fã a ɛfata no nso. Saa nneɛma a wɔyɛ no sɛnea ɛte daa yi mma mmofra ntumi nhu mmofraberem asetra a ɛfata, na ɛma wɔn adwene mu amanehunu no mu yɛ den na ɛma asiane ahorow a ɛne wɔn mfe nhyia no yɛ kɛse. Sɛ nhwɛso no, yɛtee sɛ abofra bi reka sɛ, “Mmofra nnyin wɔ Gaza,” bere a na ɔrebua asɛmmisa yi: Sɛ wunyin a, dɛn na wobɛyɛ?
Bio nso, ɛyɛ den ma mmofra a wɔyɛ wɔn ade sɛ ahwɛfo wɔ wɔn mmusua mu no sɛ wobenya abusuabɔ pa daakye. Wɔn adwene a ɛfa ɔdɔ ne ɔhwɛ ho no ne adesoa a emu yɛ duru a wɔsoa no wɔ abusuabɔ, na ɛma wɔma nneɛma boro so, anaasɛ wɔkwati sɛ wɔde wɔn ho bɛhyɛ ɔdɔ mu abusuabɔ mu esiane suro a wosuro sɛ wɔbɛtɔ asɛyɛde afiri mu bio nti.
Nsɛnnennen a ɛwɔ adwene mu a wɔde wɔn ho bɛhyɛ mu wɔ atopae a wɔtow gu ase
Esiane nokwasɛm a ɛyɛ yaw yi nti, adwene mu a wɔde wɔn ho bɛhyɛ mu bɛyɛ ade a ɛho hia ntɛm ara, nanso sɛ wɔde bedi dwuma wɔ tebea a wɔtow atopae na wɔaka ahyɛ mu no mu no yɛ den yiye. Wontumi mfa adwene mu mmoa mma yiye wɔ atopae a wɔtow hyɛ wɔn so bere nyinaa ase, efisɛ wɔmma mmofra nni tebea a ahobammɔ wom a ɛma wotumi twetwe wɔn ho na wɔn ho tɔ wɔn fi ahodwiriw mu. Tumi ne intanɛt a wɔatwa ne nneɛma a wɔde yɛ adwuma no a wɔsɛe no kɛse no siw hokwan a ɛwɔ hɔ sɛ wɔde mmoa a efi adwumayɛbea no akyi bɛma wɔ ɔkwan a etu mpɔn so no kwan.
Sɛ hokwan wɔ hɔ sɛ wɔde adwene mu ayaresa nhyiam ahorow bɛma mpo a, ɛyɛ den ma ayaresa ho animdefo sɛ wobenya nkɔso a ɛtra hɔ daa esiane ehu, ɔkɔm, atutra, ne tebea a entumi nnyina a ɛkɔ so nti. Abofra ntumi nnya ahoɔden mfi ahodwiriw a ɛne sɛ wahwere n’awofo bere a ɔda so ara de owu anaasɛ obetu afi ne fie ahunahuna no bere biara no mu. Ɛmfa ho hia a adwene mu ayaresa nhyehyɛe ahorow ho hia no, ɛsɛ sɛ wɔde ka mpɔtam hɔfo ne amanaman ntam mmɔdenbɔ ahorow a ɛbɔ mmofra ho ban na ɛsan nya ahobammɔ ho adwene a wɔahwere no ho.
Akwan a wɔfa so de wɔn ho hyɛ mu ne adwene ne asetra mu mmoa
Nea ɛbɛyɛ na mmofra yi amanehunu so atew no, ɛsɛ sɛ wɔde mmoa a edi mũ ma na ama wɔasan de wɔn dwumadi a ɛfata ne wɔn adwene ne asetra mu kari pɛ aba. Adwene mu ayaresa akyi no, adesoa a ɛda mmofra so a wɔbɛtew so no hwehwɛ sɛ wɔde sika fam mmoa tẽẽ ma mmusua a asɛm no aka wɔn no na wɔhyɛ mpɔtam hɔfo nkuran sɛ wɔnhwɛ mmofra yi, na amma wɔanhyɛ mmofra ma wɔayɛ adwuma wɔ mmofraase. Ɛsɛ sɛ mpɔtam hɔfo nso de wɔn ho hyɛ ɔhwɛ ne ɔhwɛ a wɔde ma mmofra yi mu. Wobetumi atete mpɔtam hɔfo ma wɔde adwene mu mmoa ama mmofra, de aka mpɔtam hɔ mmeae a wɔbɛhyehyɛ a ɛma mmofra nya agumadi ne adwinni dwumadi ahorow a ɛboa wɔn ma wɔda wɔn adwene adi. Ɛsɛ sɛ wɔde nhomasua tebea horow a ahobammɔ wom nso ma a ɛbɛma mmofra asan akɔ sukuu ahorow mu na wɔatua nhomasua mu adehwere a efi ɔko no mu ba no ho ka. Ɛsɛ sɛ wɔde mmɔdenbɔ ahorow yi ka amanaman ntam ɔsatu ahorow a ɛhyɛ sɛ wɔmfa mmusuakuw asetɔre no ba awiei na wɔhwɛ hu sɛ mmoa a wɔde ma nnipa bɛba Gaza no ho.
“Ahoɔden” a Gaza mmofra da no adi wɔ nnesoa a wɔsoa mu no nyɛ ade a ɛma wɔyɛ ahantan bere nyinaa, na mmom ebia ɛbɛyɛ mmoa nteɛm a ɛda sɛnea amanehunu no mu dɔ adi.
Ɔreda nokwasɛm ahorow adi dapɛn dapɛn nsɛmma nhoma, samufo panyin, Jaafar Al-Khabouri